Förenklad guide till Eichrecht överensstämmelse I Tysk kalibreringslagstift för laddning av elfordon

Att användas till bensinstationer med transparent och begriplig visning av: mängden pumpat bränsle, pris per liter och total mängd förbrukning i varje bränsleöppning, är det naturligt att en vanlig EV-förare förväntar sig samma nivå av transparens när han laddar sin elfordon också.

Emellertid var den befintliga laddstationens hårdvara, mjukvarusystem och föreskrifter runt inte förberedda för en så detaljerad transparent fakturering per varje laddningssession. Tack till Tyskland, som tog ledningen för att upprätta öppenheten via Eichrecht mät- och kalibreringslag, som en ändring till mät- och verifieringslagen (Mess und Eichgesetz / MessEG) och mätnings- och verifieringsförordningen (Mess- och Eichverordnung / MessEV).


Eichrecht - en överblick:

➤ Rena tidstariffer (per minut-fakturering) och schablonmässiga sessionavgifter per laddningsprocess (per-session-fakturering) är inte längre tillåtna: Laddpunktens operatörer har mandat att fakturera sina kunder endast för KWh-el som förbrukas under en laddningssession.

➤ Fullt reglerad kalibrering och slutändarsäkerhet för laddningsdata : Detta innebär att laddstationerna kommer att ha de helt kalibrerade KWh-mätmätare och bör säkerställa användaren en pålitlig, pålitlig transaktion, i enlighet med kraven i tysk lag .

 Kort sagt, den tyska Eichrecht vill att laddningspolen / stationerna ska se ut som motsvarigheterna - bensinstationer, där du bara betalar för det du konsumerar (per liter bränsle) och där du i realtid kan se vad du har förbrukat per bränsle session. 


Hur fungerar Eichrecht - Mess und Eichgesetz?

Eichrecht-kalibreringslagen föreskriver att KWh-mätmätaren som används för fakturering måste periodiskt kalibreras och vara synlig för kunden (EV-drivrutin).

Kunden måste också kunna verifiera samma KWh-läsning på ett tredjeparts webb- / app / IT-gränssnitt (till exempel: Transperanz-programvara av SAFE Initiative) som är i enlighet med Eichrecht-lagstiftningen - med hjälp av QR-koden som finns tillgänglig på laddningsstationen . Detta säkerställer att EV-föraren pålitligt kan kontrollera hur mycket el han / hon förbrukade vid vilken tidpunkt och pris.

Utan att gå in i detaljer , nedanstående diagram ska ge en förenklad bild av vad Eichrecht betyder för en gemensam EV-förare och hur insynen i uppgifterna säkerställs.

Eichrecht_flow-diagram

När laddningssessionen är klar genererar stationen laddningsdata för den specifika kunden som är signerad och krypterad till laddpunktoperatörens (CPO) IT-backend. Baserat på denna säkrade signerade data skapar e-Mobility-leverantören (EMP) faktura för kunden.


Vad betyder Eichrecht för hemladdning

Hemladdning kan vara ett av nedanstående scenarier:

1. Personbil - laddning vid personlig laddstation - ansluten till ett hemmamäterskåp:

Om du laddar din egen EV med din personliga vägglåda, som är ansluten till din egen hushållsmätare, behöver du inte Eichrecht-överensstämd laddstation. Stationen behöver inte ens ha en MID (mätinstrumentdirektiv) certifierad mätare. I detta fall kommer EV-laddningsstationen att betraktas som en annan elektrisk hushållsapparat (som kokplatta, ugn, värmare ... etc.).


2. Företagsbil - laddning vid personlig laddstation - ansluten till ett hemmamäterskåp:

Om du debiterar ditt företag hyrda EV i din hemväggslåda räcker det att köpa en laddningsstation som har en MID-certifierad mätare - för att ersätta utsläppsrätter med din arbetsgivare.

Men om det finns mer än en elbil som laddar vid din vägglåda (till och med ibland), till exempel om dina släktingar eller bekanta också laddar på denna laddstation när de besöker, beror det allt på vilka bevis arbetsgivaren kan fråga dig. Så du måste alltid kontrollera med din arbetsgivares villkor för ersättning.


Vad betyder Eichrecht för företag / arbetsplatsavgift

Företag / arbetsplatsavgift kan vara ett av nedanstående scenarier:

1. Anställdavgift på företagets plats

Om en arbetsgivare tillhandahåller avgiftsinfrastruktur för sin anställd utan kostnad, behöver inte laddningsstationerna på kontoret uppfylla Eichrecht. Detta är annorlunda om den anställde måste betala för att ladda sitt elbil på kontorsplatsen. Därefter måste arbetsgivaren installera laddstationer som måste uppfylla kraven i Eichrecht kalibreringslagstiftning. 
 

2. Besökare som debiteras på företagets plats

Om en extern kund eller besökare debiterar kontorsplatsen mot en avgift, måste dessa laddningsstationer uppfylla Eichrecht. I så fall kommer dessa stationer att betraktas som en "offentlig" station, vilket innebär att det också är nödvändigt att uppfylla alla krav på en offentlig station, liksom prisinformationen måste också följas !.

3. Poolfordon debiteras på företagets plats

Laddning av poolfordon är mestadels gratis eftersom de inte är kopplade till någon användare och är svårt att fakturera / behandla återbetalningar. Men i fallet, en användare tilldelas och måste faktureras, då är förordningarna helt interna, upp till företagets skatteregistreringssystem för att bestämma vilken typ av bevis de kanske vill lämna till skattemyndigheterna.


Vad betyder Eichrecht för offentligt / halv-offentligt avgifter

Offentliga EV-laddningsinfrastrukturer (exempel: kommunal gatuladdning) och halvoffentliga laddningsstationer (exempel: installerade på stormarknader, köpcentra och liknande platser) där laddningen faktureras, måste uppfylla alla krav i Eichrecht - Mess und Eichgesetz.



Underliggande designprinciper för överensstämmelse med Eichrecht

Nedan är designprinciperna för Mess und Eichgesetz, som har utvecklats för att öka prisöppenhet och kundskydd.

1. Konfidentialitet:  Mätandets värde (KWh) måste mätas korrekt med en (periodiskt) kalibrerad mätanordning enligt förordningen. Detta är något som kan jämföras med varje bensinstation som regelbundet inspekteras av den statliga kalibreringsmyndigheten.

2. Integritet: Innehållet i ett fjärröverfört meddelande (laddningsförbrukningsdata) med uppmätta värden kan inte förfalskas oupptäckt. Detta betyder att den slutgiltiga kommunikationen från laddstationen till E-Mobility-leverantören (EMP) faktureras helt.

3. Autenticitet: Ett meddelande med uppmätta värden kan tilldelas en specifik datakälla utan tvekan efter fjärröverföringen. Detta betyder att varje meddelande (laddningsdata) måste innehålla unik identifiering av motsvarande laddningspunkt eller mätare.

4. Tillförsel:Ett meddelande med uppmätta värden efter fjärröverföring kan utan tvekan tilldelas den som har orsakat en fakturaskuld i samband med mätningen. Detta innebär att meddelandet måste innehålla kundens identifikation såväl för att korsa kontrollen, i händelse av tvivel.

5. Tillgänglighet: Ett meddelande med uppmätta värden måste vara tillgängligt för transaktionens entreprenörer tills processen, inklusive ömsesidig avräkning av fakturaskulden, slutligen är klar. Detta innebär att kunden måste kunna få tillgång till uppgifterna när som helst fram till slutet av invändningsperioden.


Hur regleras Eichrecht överensstämmelse?

Mät- och verifieringsförordningen (Mess- och Eichverordnung / MessEV) fastställer riktlinjer och krav för Eichrecht-överensstämmelse och ger National Metrology Institute of Germany (PTB) möjlighet att ta hand om typprovning och mönstergodkännandeprocess. Följaktligen tilldelar PTB 16 lokala kontrollmätningskontor i var och en av de federala staterna för marknadsövervakning med lokala kontrollorgan.

Eichrecht-godkännande-myndigheter-process

När kom Eichrecht i kraft?

Eichrecht-kalibreringslagen är inte ny; ändringen av mät- och verifieringslagen (Mess- und Eichrechtsgesetz) trädde i kraft den 1 januari 2015. Men fram till början av förra året (2019) fanns det bara tre tillverkare av laddstationer som godkändes för Eichrecht-överensstämmelse. 

Nu eftersom vi har många laddstationsmaskinvaror har Eichtrecht-godkännande från PTB / VDE; och många CPO-plattformar har implementerat den nödvändiga IT-arkitekturen, i år kommer 2020 att bli ett år då Eichrecht-stationer kommer att installeras och drivas genom Tyskland.


Varför var det så mycket förseningar? Är Eichrecht implementering komplex?

Ja, även om de involverade teknologierna (som KWh-mätarkalibrering, Public-Key-Infrastructure (PKI)) redan används i telekom, bank och andra industrier, var Eichrecht-implementeringen för laddning av elfordon inte lätt, det tog nästan fyra år . till utrullning i stor skala

för att säkerställa mätnoggrannheten och spårbarhet av data, hade hela kedjan av mätning och datavärde överföring till omkonstrueras, vilket krävde en stor förändring i hela eMobility ekosystemet, börja från att använda laddningspunkten hårdvara till eMobility-leverantörens backoffice-kommunikation och fakturering. Dessutom fanns det också så många oklarheter i lagstiftningen och godkännandeprocesserna.


Varför är Eichrecht inte redo för laddning av DC & Wireless (induktiv)?

Compleo räknar med att starta Eichrecht-överensstämmda DC-stationer i februari / mars-2020, men från och med idag finns det inga Eichrecht-kompatibla DC-snabbladdningsstationer och induktiv laddning. Även om båda är helt olika tekniker, är det underliggande skälet som blockerar Eichrecht-implementeringen detsamma - energiförlusten under laddning.

Både likströms- och induktiva laddningsprocesser innebär en likriktning av växelströmmen till likström (AC-till-DC) med förluster. Dessa förluster kan vara minimala med högre effektivitet AC-DC-omvandlingsmoduler, men ändå är förlust; om kunden måste betala för det eller inte, är den öppna frågan !.

För det andra, mest påverkande är förlusten i laddningsmedietKabelförluster kan vara betydande med DC-laddare med hög effekt (vilket också är svårt att uppskatta eftersom DC-laddning aldrig sker med samma laddningshastighet under laddningssessionen). Denna medelförlust kommer att bli ännu mer med induktiv laddning (särskilt om fordonet inte är optimalt placerat ovanför primärspolen).

eichrecht-kabel-förlust-i-dc-snabbladdare-ev

💡 I detta sammanhang är det också nödvändigt att klargöra var mätningen för fakturering ska ske. Detta är relevant eftersom det har en direkt inverkan på frågorna om vilken energikvantitet som kan faktureras till kunden och vem som måste bära förlusterna.

Eichrecht-kalibreringslagen visar tydligt att den likströmsdrivna levereras till EV bör faktureras; så därför kan förbjuda DC-stationer som fortfarande använder AC-mätmätare. Tidigare tilläts användningen av en AC-mätare om en rabatt på 20 percen t dras av från det uppmätta värdet. Men jag tror att denna bestämmelse också upphör (eller kommer att avslutas snart).


eRoaming-utmaningar för implementeringen av Eichrecht

Implementeringen av Eichrecht (all teknik för den delen) blir full framgång endast när den rullas ut i stor skala och det är därför viktigt att alla CPO: er och EMP: er ska arbeta tillsammans för att möjliggöra e-roaming. (läs också: Vad är eRoaming och varför det är avgörande för tillväxten av interoperabilitet för eMobility ).

Men idag är det fortfarande inte klart hur man kan ströva mellan två Eichrecht-överenskomna stationer / EMP. Även om Eichrecht-arkitekturen stöder utbyte av data via roamingplattformar (till exempel: Hubject), med hjälp av Open Charge Point Interface Protocol (OICP), ger / testar inte den aktuella PTB-undersökningsprocessen kraven relaterade till anslutning till externa roaming-system.

Hoppet är att implementeringarna av eRomaing kommer snart när som helst och Eichrecht-lösningen kommer att vara lämplig för alla CPO till MSP-kombinationer och vara kompatibel med ett stort antal laddningsinfrastrukturer (AC & DC) från olika tillverkare.

No comments

Powered by Blogger.